پمپ پلیمری یا پمپ ضد اسید
مقدمه
پمپ سانتریفیوژ پلیمری که تولید میشوند، در صنایع گوناگونی هم چون صنایع غذایی و دارویی و... کاربرد دارند. پمپ ضد اسید به راحتی میتواند اکثر مواد همچون اسیدها، حلالها و سیالات شیمیایی و... را پمپاژ کند. به همین دلیل توانسته طرفداران زیادی را به سمت خود جلب کند. همه ما میدانیم که انتقال مواد خورنده و اسیدی میتواند سبب خورده شدن و از بین رفتن بخش آب بندی شده پمپ شود؛ بنابراین سعی شده است پمپهای پلیمری یا ضد اسید را از سیلنگ مگنتی بسازند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با ویژگیها و مشخصات پمپهای ضد اسید بیشتر آشنا شوید.
مشخصات فنی پمپ پلیمری (ضد اسید)
پمپ ضد اسید نوعی پمپ پلیمری به شمار میرود که از آن به جهت منتقل کردن سیالات خورنده استفاده میکنند. تمام قطعات داخلی پمپ ضد اسید که با سیالات در ارتباط هستند از پلیمر ساخته شده است. خوب است بدانید گاهاً پمپ ضد اسید را به اشتباه به پمپ شیمیایی نام گذاری میکنند. این نوع پمپ معمولاً با الکتروموتورهای تک فاز و سه فاز کوپله و عرضه میشود. بخش ورودی و خروجی این پمپها به صورت فلنجی و سر شلنگی و قابل تغییر و در سایز مختلف استفاده میشود. در پمپهای ضد اسید باید در نظر داشت که چه نوع مواد با چه ویژگیهایی قرار است در این نوع پمپ جابه جا شوند. در صنایع معمولاً جنس این پمپهای ضد اسید را با توجه به خواص سیالاتی که قرار است در آن جابه جا شود میسازند. همان طوری که میدانید خواص مواد با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال مواد اسیدی، بازی، نمکی و... هر کدام از خواص فیزیکی (درجه حرارت، سایش، غلظت و...) متفاوتی برخوردار هستند که به نسبتهای گوناگون میتوانند سبب خورندگی پمپ مورد نظر شوند. برخی از تولیدکنندگان تصمیم گرفتهاند به جهت سهولت در امر جابه جایی از یک تبدیل کننده بهره گیرند. این تبدیل را معمولاً به بخش پوسته پمپ متصل میکنند تا همان طوری که گفتیم کار انتقال سیالات به سهولت انجام گیرد. محل ورود و همچنین خروجی پمپ ضد اسید را به صورت فلنچی یا رزوهای طراحی کردهاند.
راهنمای انتخاب پمپ پلیمری
تمامی پمپهای موجود در بازار به جهت منتقل کردن انواع سیالات مورد استفاده قرار میگیرند. از آن جایی که در مقابل خوردگی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهند آنها را پمپ ضد اسید مینامند. سیالاتی که از طریق پمپ پلیمری جابه جا میشوند از هر نوع مختلفی میتوانند باشند. این مواد در صنایع گوناگون خواص شیمیایی، اسیدی، حلال، بازی و … دارند؛ بنابراین به هنگام انتخاب پمپ ضد اسید باید نکات مهمی را در نظر بگیرید. در وحله اول باید بررسی کنید و بدانید که دمای مایعی که قرار است از پمپ ضد اسید عبور کند چند درجه سانتی گراد میباشد. مورد بعدی که لازم است آن را بررسی کنید ارتفاع نسبت به مرحله هست که بسیار اهمیت دارد.
فشار خروجی از پمپ گزینه دیگری است که باید آن را آنالیز کنید تا بتوانید جهت انتخاب پمپ ضد اسید تصمیم درستی بگیرید. در این بین به این نکته نیز توجه کنید که جامداتی که به صورت سوسپانسیون در محلول هستند و خواص خورندگی دارند تا چه اندازه میتوانند به برهم شکستن مقاومت خوردگی پمپ ضد اسید تأثیر گذارند.
طرز کار با پمپ پلیمری
طرز کار با این پمپها اصلاً کار دشوار و پیچیدهای نیست. همان طوری که میدانید پمپهای ضد اسید از انواع پمپهای سانتریفیوژ به شمار میروند؛ بنابراین خوب است بدانید که به هیچ عنوان اجازه ندارید آنها را بدون سیال و خشک روشن کنید تا مورد بررسی قرار گیرد. اهمیت این کار زمانی بیشتر میشود که شما قصد دارید پمپ ضد اسید 3000 دور را به کار ببندید. از آن جایی که در این پمپ گرمای شدیدی در بخش آب بند حاکم است قطعاً سیل پمپ از بین خواهد رفت.
کار کردن و بهره گیری از این پمپها واقعاً لذت بخش است، خصوصاً در مواقعی که میبینیم ذرهای از سیالات هدر نرفتهاند و تمام آنها ده خوبی جابه جا شدهاند. جهت نصب این پمپها لازم است شیلنگ ورودی و شیلنگ خروجی را در محل مورد نظر خود نصب کنید. پس از آن نوبت آن هست که اندکی از سیال مورد نظر را وارد لوله کنید و دستگاه را روشن نمایید. با این کار متوجه خواهید شد که در اتصالات و لولهها نشتی وجود دارد یا خیر. زمانی که پمپ ضد اسید را روشن میکنید باید حتماً پروانه در جهت مناسب و درسای به چرخش درآید.
به عنوان یک نکته مهم لازم است بگوییم زمانی که کارتان با دستگاه پمپ ضد اسید تمام شد و سیال مورد نظر شما به اتمام رسید حتماً نسبت به خاموش کردن پمپ و قطعات آن اقدام نمایید. بهتر است جهت جابه جایی مایع و سیال مورد نظرتان از شیلنگهای نرم لاستیکی استفاده کنید.
اجزای پمپ پلیمری
پمپ ضد اسید یا همان پمپ پلیمری اجزای پیچیدهای ندارد؛ بنابراین میتوان به راحتی اجزای آن را شناسایی کرد و در اختیار گرفت. اولین و مهم ترین بخش پمپ ضد اسید، محفظه آن است که به نام casing شهرت یافته است. پروانه impeller را میتوان به عنوان دومین بخش مهم پمپ ضد اسید در نظر گرفت. همان طوری که گفتیم این پروانه که به صورت باز وجود دارد باید به هنگام روشن شدن دستگاه در جهت صحیح بچرخد.
شفت فلزی نیز یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده پمپ ضد اسید هست که وظیفهای جز انتقال نیرو از موتور به دیسک مگنتی را به عهده ندارد. بخش دیگری که جز ابزارآلات و تجهیزات پمپ پلیمری به شمار میرود، سیل نام دارد. وظیفه آن آب بندی کردن پمپ میباشد.
جنس بدنه پمپ پلیمری
همان طوری مه در ابتدای مقاله گفته شد اجزاء مختلف پمپ ضد اسید نسبت به متریال و موادی که قرار است از آن عبور کند با یکدیگر متفاوت هستند. در این بین جنس بدنه پمپ ضد اسید بسیار اهمیت دارد که آن نیز نسبت به کاربردی که دارد از جنس مناسبی ساخته میشود. انواع موادی که در تولید پمپ ضد اسید از آنها استفاده میگردد شامل PP، PE، GFP، PVC، PVDF و … میشود.
در صورتی که مواد و متریالی که از پمپهای اسیدی عبور میکنند خالص باشند لازم است پمپ اسیدی را از جنس پلیاتیلن و پلیپروپیلن (PE, PP) تهیه کنند. البته در صورت بهره گیری از پلی اتیلن و پلی پروپیلن برای ساخت پمپ پلیمری لازم است به دما توجه کنید و اجازه ندهید آن از 80 درجه سانتی گراد بالاتر رود.
در صورتی که خاصیت خوردندگی در سیال بالا رود لازم میشود بدنه پمپ اسیدی را از جنس PVDF (کاینار) و GFP به کار گیرند. میزان مقاومت این نوع پمپ در مقابل سیالات تا دمای 120 درجه سانتی گراد میباشد.
هنگامی که به جهت خرید این نوع پمپها به مراکز فروش مراجعه میکنید شاهد دو نوع تزریقی و تراشکاری آن خواهید بود. در این بین بهتر است بدانید که ساخت پمپهای پلیمری به روش تراشکاری از هزینههای هنگفتی برخوردار شده است. به همین دلیل است که معمولاً تولید کنندگان آن را بدون درخواست و سفارش مشتری نمیسازند.
ساختار و ساختمان پمپ پلیمری
در مکانیزم این دستگاه مجموعهای از مگنتها برای شفت خارجی به کار برده شده است. این مگنتها با بهره گیری از شارهای مغناطیسی که دارند، پروانهها را به حرکت در میآورند.
پمپ پلیمری و الکترو موتور جز اجزای اصلی در ساختمان این دستگاه به شمار میرود. الکترو موتپر به همراه اجزای مذکور در بخش جلویی پمپ ضد اسید جای گرفتهاند. در بخش واتر پمپ 4 قسمت مجزا از هم جای گرفتهاند و بخش مذکور را تشکیل دادهاند. محفظه پمپ، پروانه پمپ، شافت و آب بند یا سیل مکانیکی از جمله بخشهای تشکیل دهنده به شمار میروند. زمانی که الکتروموتور روشن میشود، توان لازم به کار گرفته میشود و در پی آن شافت موتور به پمپ انتقال داده میشود. حال نوبت پروانه پمپ است که خودنمایی کند و استارت چرخیدن را بزند. زمانی که پروانه میچرخد در بخش ورودی پمپ مکشی ایجاد میشود که قادر است سیال را به درون محفظه پمپ بکشاند. پس از آن که سیال به درون محفظه هُل داده شد، پروانه با سرعت تمام شروع به چرخش میکند و در نتیجه آن سیال شتاب میگیرد و درون پمپ جابه جا میشود. با افزایش سرعت جابه جایی سیال و شتاب گیری آن، فشاری ایجاد میشود و سیال را از بخش خروجی خارج میکند. پمپهای پلیمری در صنایع گوناگونی همچون صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرند. ارتفاع و حجم سیالها به هیچ عنوان جهت تولید و بهره گیری از این پمپها مانع نمیشوند. این پمپها از دبی و هدها با تنوع زیادی ساخته میشوند. حال با توجه به متغیر بودن هد و دبی پمپ الکتروموتور نیز تغییر میکند و ممکن است تک فاز یا سه فاز باشد.
پمپ پلیمری با پوشش محافظ فلزی
در بخشی از پمپ های ضد اسید که به شکل حلزونی در آمده است پوشش فلزی مانند زره قرار گرفته که وظیفه مراقبت و تقویت پمپ را به عهده دارد. به کمک این پوشش فلزی مقاومت پمپ ضد اسید بالا میرود. علاوه بر این به راحتی میتوان نسبت به گشودن اجزای بخش عقب پمپ بدون اینکه به اتصالات خدشهای وارد شود، اقدام کرد. جالب است بدانید به کمک پوشش فلزی که بر روی پمپ ضد اسید قرار میگیرد دیگر لزومی ندارد نسبت به تراز کردن پمپ اقدامی انجام دهید؛ زیرا بهره گیری از این پوشش به مقاومت بیشتر و استحکام اتصالات کمک شایانی میکند.
پمپهای پلیمری تفلونی (PTFE)
همان طوری که گفته شد پمپهای ضد اسید و پلیمری انواع مختلفی دارند. یکی از آنها از جنس تفلون یا PTFE تشکیل شده است. پمپ پلیمری تفلونی دارای مقاومت فوق العاده بالایی است. این پمپ توانسته توانایی خود در زمینه مقاومت هم در برابر دمای بالا و نیز در مقابل خوردگی به همگان ثابت کند.
در این نوع پمپها یک نوع پره به کار برده شده که از پوشش دهی منحصر به فردی برخوردار هست. این پره با پوشش شگفت انگیزش توانسته مقاومت مکانیکی پمپ را افزایش دهد.
اما بی گدار به آب نزنید و در خرید این نوع پلیمر عجله نکنید. حتماً جهت خرید پمپ پلیمری ضد اسید از نوع PTFE از متخصصین و مشاوران کمک بگیرید. قطعاً متخصصان با دانش و تجربه خود میتوانند تمام جوانب را بررسی کنند و سپس با توجه به بودجه شما و انتظاری که از پمپ پلیمری دارید، شما را راهنمایی کنند.
پمپهای مگنتی
همان طوری مه در متون فوق ذکر شد پروانهای که در پمپ پلیمری جای گرفته توسط الکتروموتور نیروی مورد نیاز خود را دریافت میکند و به چرخش در میآید. نوع دیگری از پمپ ضد اسید یا پمپ پلیمری وجود دارد که به کمک نیروی مگنتی پرهها را به حرکت در میآورد. در این مدل پمپ هیچ گونه اتصالی بین الکتروموتور و پرهها وجود ندارد.
جالب است بدانید فقط دو آهنربای قدرتمند توانستهاند میدان مغناطیسی ایجاد کنند پروانه پمپ مورد نظر را به حرکت در آورند. با بهره گیری از پمپ مگنتی میتوانید نسبت به عایق بندی آن اطمینان بیشتری داشته باشید. کاربردهای پمپ مغناطیسی در صنایع گوناگون بی شمار است. به عنوان مثال زمانی که کاربر قصد دارد سیالی خطرآفرین یا مادهای گران قیمت و ارزشمند را جابه جا کند قطعاً بهره گیری از پمپ مگنتی یا مغناطیسی میتواند بهترین انتخاب باشد. به طور کلی میتوان گفت زمانی که موضوع عدم نشتی برای افراد حیاتی هست میتوان با خیالی راحت از پمپ مغناطیسی استفاده کرد.
کاربرد پمپ پلیمری
کاربرد پمپ ضد اسید و پلیمری به یک یا دو صنعت ختم نمیشود. در واقع این نوع پمپ جز پرکاربردترین پمپهای صنایع به شمار میرود. هر جا نامی از سیال خورنده بازگو میشود قطعاً قامت پمپ ضد اسیدی نیز ظاهر خواهد شد. بیشترین کاربرد پمپ ضد اسیدی را میتوان در تصفیه خانه آب و فاضلاب مشاهده کرد. از آن جایی که صنایع نفت و پتروشیمی و در کل صنایع گوناگون شیمیایی با مواد اسیدی و خورنده بسیاری در ارتباط هستند قطعاً وجود پمپ ضد اسیدی نیز الزامی خواهد شد. صنایع آبکاری
صنایع و ریختهگری نیز به دلیل استفاده از مواد اسیدی و بازی ناچار به استفاده از پمپهای پلیمری هستند. جالب است بدانید حتی در شرکتهای صنعتی که به تولید مواد شوینده مشغول هستند نیز پمپهای ضد اسیدی دیده شده است.
صنایع مبدل حرارتی نیز به دلیل بالا بودن دما و حرارت نیازمند استفاده از پمپ ضد اسیدی هستند.
مزیتها و عیوبی که در پمپ ضد اسید وجود دارد
قطعاً این دستگاه نیز مانند هر محصول دیگری از مزایا و معایبی برخوردار شده است. لازم به ذکر هست به جز مهم ترین مزیت پمپ ضد اسید که مقاومت در مقابل خورندگی است و در طی متون فوق به آن اشاره شد باید بگوییم که مزایای دیگری در بطن آن جایگذاری شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا با معایب و مزایای متعدد این محصول بیشتر آشنا شوید.
مزایای پمپ ضد اسید
از آن جایی که سبک بودن تجهیزات در صنایع از اهمیت ویژهای برخوردار است قطعاً پایین بودن وزن پمپهای ضد اسیدی میتواند یک مزیت فوق العاده محسوب شود. سبک وزنی تجهیزات از این جهت اهمیت دارد که نصب و جابه جایی آن به راحتی انجام شود. این نوع پمپها در مقابل مواد اسیدی به خوبی عایق بندی شدهاند و به هیچ عنوان آسیبی نمیبینند. اینکه پرهها به طور نیمه باز و باز در پمپ پلیمری جایگذاری شدهاند نیز میتواند به عنوان مزیت دیگری تلقی شود. یکی از مهمترین مزیت این پمپها که حتماً باید به آن اشاره کرد، قیمت مناسب است. از نظر قیمتی نیز باید بگوییم که با اگر مقایسهای بین این پمپ و آنهایی که در بازار وجود دارند انجام دهید متوجه خواهید شد که با توجه به مقاومتی که دارد از قیمت مقرون به صرفهای برخوردار شده است.
معایب و محدودیتهای موجود در پمپ ضد اسیدی
همان طوری در متون فوق ذکر شد پمپ ضد اسید نیز مانند سایر دستگاههای موجود در صنایع بی عیب و نقص نیست. به عنوان اولین نقص باید بگوییم که عدم فعالیت این پمپها بدون سیال یکی از مهم ترین آنها به شمار میرود. در ادامه باید بگوییم که هد پمپهای ضد اسیدی نسبتاً پایین است و همین موضوع سبب نارضایتی تعدادی از کاربران شده است. در بالاتر گفتیم که این پمپها در مقابل خوردگی و حرارت بالا مقاومت خوبی از خود نشان میدهند اما وجود محدودیت در این زمینه کمی دردسر ساز شده است؛ لذا نباید به آنها فشار بیش از حد یا کشش بی اندازهای وارد شود. کاربران جهت منتقل کردن سیالهایی با غلظت زیاد نمیتوانند از پمپ ضد اسید استفاده کنند و این مورد عیب دیگری از این محصول محسوب میشود. با این وجود کاربران جهت انتقال سیالات و مواد اسیدی و بازی و خورنده راهی جز انتخاب پمپهای ضد اسید ندارند.
عوامل تأثیر گذار بر قیمت پمپ ضد اسید
قیمت هر محصول یکی از مهم ترین عواملی است که لازم است مورد بررسی قرار گیرد. در انتخاب و تعیین قیمت پمپهای پلیمری جنس آن از اهمیت ویژهای برخوردار هست. در واقع برای بهره برداری بهتر از پمپ ضد اسید لازم است از مقاومت آنها مطمئن شد. به همین ترتیب میتوان گفت نوع آلیاژ و موادی که در ساخت پمپهای ضد اسید به کار برده میشود مهم است. نتیجه گیری
همان طوری که در مطالب فوق خواندید پمپ ضد اسید یکی از انواع پمپ در صنایع هست که کاربردهای فراوانی دارد. به همین ترتیب عوامل مختلفی وجود دارد که باید خریدار به هنگام خرید آن را در نظر گیرد. لذا به شما عزیزان توصیه میکنیم به هنگام خرید دقت کنید تا محصولی با کیفیت خریداری کنید.
نظرات
نظر خود را با ما در میان بگذاریدنشانی ایمیل منتشر نخواهد شد